De afdeling tuinbouw van het kOsh Scheppersinstituut gaat weer Europees in samenwerking met EPOS-Vlaanderen, projecten ‘Leonardo da Vinci’ en de EU.

‘Mosella Vitis’ is een project dat tevens voorziet in een buitenlandse praktijkstage gespreid over 10 arbeidsdagen en 4 dagen cultuurbeleving.

De stage van zondag 7 tot  zaterdag 20 oktober 2012
Het project en de daaraan verbonden stage met de verplaatsingen, het verblijf en mogelijke bijkomende kosten worden volledig gedragen door de school die daarvoor subsidies geniet van de Europese gemeenschap.
Het project zal als een rode draad lopen doorheen dit schooljaar en in verschillende vakken aan bod komen voor het bereiken van vakgebonden en vakoverschrijdende eindtermen.

Een uitdaging
Ondanks het feit dat niet alle leerlingen staan te springen om aan een dergelijke stage deel te nemen, gelooft de school sterk in dit project en het belang ervan bij de ontwikkeling van de leerlingen. Het is dan ook onze opdracht om al de betrokkenen te motiveren tot deelname. Ervaring leert ons dat de leerlingen pas na de deelname aan de inleefreis of het project toegeven welke meerwaarde zij meekrijgen.
Een tweedaagse inleefreis voor de leerlingen van het 4e jaars BSO Plant, Dier en Milieu dient er om de koudwatervrees weg te nemen. Deze zal plaatsvinden op 31 mei en 1 juni. Op het programma staan dan de kennismaking met de wijnboer, het gastenverblijf en een fietstocht door de wijnvelden naar Bernkastel-Kues. Op dag twee bezoeken we de stad Kolblenz aan de samenvloeiing van Moezel en Rijn.

Leonardo da Vinci
Dit project en de stage is een organisatie in samenwerking met en financiële steun van het programma ‘Leonardo Da Vinci’ onder toezicht van Epos Vlaanderen en de Europese Gemeenschap. Deze unieke samenwerking staat borg voor een kostenloze deelname van onze leerlingen aan dit project inclusief het verblijf, de uitstappen en de reiskosten. Daarenboven hebben wij voor hen nog enkele aangename verrassingen in petto!

Communicatie
Je kan alle informatie over het project terugvinden op de website: http://mosellavitis.skynetblogs.be/.

Hier vind je ook heel wat foto’s en een verslag van de voorbije activiteiten. Tijdens de stage zal er elke dag verslag uitgebracht worden (door de leerlingen) over de activiteiten met foto’s.
De thuisblijvers kunnen op die mannier via internet de stage volgen.

Waarover gaat deze stage?
Deze stage is bedoeld om kennis te maken met - en praktijkervaringen op te doen over wijnbouw en wijn maken. Daarnaast is er een kennismaking en praktijkervaring voorzien op het vlak van bosbouw en bosbeheer. Door de ervaring die we reeds drie schooljaren hebben opgebouwd in onze contacten met plaatselijke bedrijven en instellingen, kunnen we borg staan voor een boeiende en leerrijke ervaring. Onze partners en hun bedrijven zijn niet van de minste en staan garant voor kwaliteit.

Voor wie is dit project ?
Wij organiseren dit project en de bijhorende stage voor 21 leerlingen van het 5de jaar BSO Tuinbouw en groenvoorziening. (schooljaar 2012-2013)

De stagiairs zijn actief op de volgende locaties:
1 Weingut Ferres (Kesten) , Mosel-Obst vom Schäferhof (Piesport), Rebschule Klaus Prölsch (Kesten), Weingut, Rebschule und Lohnunternehmen Schlöder (Leiwen)
Deze bedrijven zijn specialist wijnbouw en/of fruit en kunnen een praktijkstage organiseren voor het oogsten en verwerken van druiven en plukfruit. Ze beschikken over voldoende grote aanplantingen (tot 20 ha) en zijn ervaringsdeskundig en vakbekwaam om onze leerlingen en hun leerkrachten bij te staan met woord en daad.

2 Weinbauschule Bernkastel-Kues (DLR) en Domaine Avelsbach te Trier
Dit onderzoekcentrum en school, organiseert een stage met de nadruk op oenologie en de kwaliteitsverbetering van de wijnen. De nadruk van de stage ligt hier op het kennismaken met en uitvoeren van sturing, sortering en mechanismen die maken dat de kwaliteit van de wijn sterk kan verbeteren. Deze organisator is koploper en stimulator bij uitstek inzake de ontwikkeling van nieuwe technologieën en milieuvriendelijke land- en tuinbouw. Hun expertise op deze gebieden staat buiten kijf!

3 Landesforsten Reinland-Palz. Forstrevier Bernkastel-Noviand
Deze organisatie heeft een sterke expertise in het beheer van wouden, bossen, fauna en flora. Zij voorzien een stage op vlak van toegepaste bosbouw en omgaan met ecologische principes. Het samenspel van intensieve wijnbouw en de aangrenzende fauna en flora van het woud maken een goede verstandhouding in de regio noodzakelijk.
De nadruk bij deze stage ligt op het verwerven van inzicht in een veranderend klimaat en de gevolgen voor fauna en flora. Maatregelen die vandaag genomen worden kunnen borg staan voor een duurzaam woud in de toekomst: natuurzorg met een langetermijnvisie.

Waar?
Dit project zal plaatsvinden in de omgeving van Bernkastel-Kues, het wijndorp Kesten, Trier en in de wijnvelden en wouden van de prachtige Moezelvallei in Duitsland.

Ons verblijf?
Gedurende de ganse stage verblijven wij op het Weingut Ferres in Kesten.
Onze gastfamilie: dhr. en mevr. Franz-Joseph en Do Ferres – Paulinstrasse 38 – D. 54518 Kesten http://www.ferres-wein.de

We logeren er in de gastenkamers en appartementen van dit wijngoed en gebruiken er onze maaltijden samen met de andere gasten die speciaal voor de druivenoogst, die Weinlese, aanwezig zijn.

Taalvoorbereiding
De taalvoorbereiding is verplicht en een wezenlijk deel van de voorbereiding. Deze lessen zullen hoofzakelijk plaatsvinden binnen het vak PAV (project algemene vakken). Hiervoor zal intens samengewerkt worden met: http://www.linguacluster.eu een organisatie tussen de provincies Limburg in België en Nederland en het Duitse grensgebied. Speciale lesprogramma’s en een vaktechnisch taalbad.
http://www.goethe.de beter gekend als het Goethe instituut te Brussel . Naast heel wat lesmateriaal is een aangepast examensysteem om taalvaardigheden te bewijzen en te valideren (Europass)

Vervoer?
We reizen en verplaatsen ons met gehuurde minibussen en de begeleidende leerkrachten zijn chauffeur.

Wie zorgt voor de begeleiding?
Een minimum van drie leerkrachten zijn permanent aanwezig tijdens de stagedagen en de weekends.

Contact:
Karel Mentens en  Pieter van Hecken zijn de projectleiders: zij zorgen voor de contacten met de bedrijven en verzorgden de communicatie tussen de leerlingen en hun ouders, tussen de leerkrachten en de stagebedrijven en de school.